1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пивоварният ечемик е по-евтин на годишна база

Пивоварният ечемик е по-евтин на годишна база

При пшеницата сделки няма

Офертите за покупка на пивоварен ечемик (който е малко по-скъп от фуражния) от новата реколта, предложени на Софийската стокова борса  тази седмица, са с над 30% по-ниски от тези от юни миналата година. Цената „купува” е 160 лв./т, докато преди година тя е била 260 лв./т. Същевременно предложената оферта „продава” за голямо количество пивоварен ечемик е за 200 лева за тон без ДДС, като „равновесната” цена в момента е около 180 лв./т. Миналата година през юли борсови сделки за пивоварен ечемик се сключваха при цени от около 220 лв./т. По принцип през последните години у нас не се произвеждат и търгуват като цяло големи количества пивоварен ечемик, защото пивоварните купуват суровината за бирата главно от чужбина.

Офертите от седмицата за покупка и продажба на хлебна пшеница при съответно 200 лв./т и 250 лв./т продължават да са валидни, без да са се доближили, и не се стига до сделки.

За пръв път от седмици на ССБ беше предложена оферта за продажба на едро на захар в чували от по 50 кг при цена от 1150 лв./т, но насрещни оферти няма, а и посочената цена е по-висока от пазарната в момента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.