1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пламен Димитров: Има нерегламентиран внос на зеленчуци

Пламен Димитров: Има нерегламентиран внос на зеленчуци

В трети страни се прилагат забранени за ЕС пестициди и химични препарати

Митническата политика на Европейския съюз спрямо трети страни предвижда минимални входни цени, но те са доста ниски и не представляват пречка за вносителите, а и много често се заобикалят и не се спазват. Има и нерегламентиран внос. Това каза Пламен Димитров – изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), цитиран от Агенция „Фокус”. По думите му в трети страни се прилагат пестициди и химични препарати, които са забранени в ЕС.

„Продукцията, която се внася, трябва да се проконтролира от Националната служба по растителна защита и от органите за контрол за съответствие на качеството на плодове и зеленчуци – и двете служби са към Министерство на земеделието. Те трябва да направят проби и заключения, но според мен в трети страни се прилагат забранени за ЕС пестициди и химични препарати”, каза Димитров.

„Вносът е голям проблем за нас, защото идва от страни, където климатичните условия са много по-добри от нашите", каза Димитров. По думите му в България отоплението е основно перо в производството.

Над 70% от разходите ни са за енергийни източници. Оттам идва и оскъпяването на продукцията. Ние даваме над 30 хил. лв. на месец само за отопление на един декар”, обясни Димитров. По думите му основните вносители, които подбиват цените са Турция, Йордания и Гърция, защото произвеждат с по-ниска себестойност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.