1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пламен Моллов: "Няма необходимост от въвеждането на стандарт за виното"

Пламен Моллов: "Няма необходимост от въвеждането на стандарт за виното"

Снимка:

Източникът на проблеми пред българското винопроизводство е нерегламентираният, сив сектор

Няма необходимост от въвеждането на този стандарт.  Вино се произвежда само от грозде, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов, съобщава Regal.bg.

Членове на НЛВК са водещите изби и винзаводи. Те добре познават нормативната уредба и не само спазват изискванията на регламентите и ЗВСН, но водят съответната технологична документация и са обект на постоянен контрол. Няма никаква необходимост изискванията за производство на вино да бъдат разписани в още един нормативен акт, заяви още Моллов.

Всички изисквания , които могат да се дефинират в един стандарт с оглед контрола върху неговото качество, са записани в европейските Регламенти 479/2008 относно общата организация на пазара на вино и 606/2009 за определяне на правилата при прилагането на Регламент 479/2008. В тях са посочени категориите лозаро-винарски продукти, енологичните практики и приложимите ограничения, допълни председателят.

В Регламент 479/2008 и Регламент 606/2009 детайлно са записани съответните регулаторни мерки по отношение на лозаро-винарските продукти, разрешените енологични практики и обработки, както и прилаганите ограничения. В нарочни приложения към регламентите могат да бъдат открити всички параметри за контрол на виното, заедно с посочени конкретни гранични стойности. По своята същност те представляват европейските стандарти, които следва да спазват всички винопроизводители в ЕС.

Източникът на проблеми пред българското винопроизводство е нерегламентираният, сив сектор, посочи Пламен Моллов.

Маркетинговите проучвания сочат, че профилът на изнасяните български вина през последните години се измества все повече в посока към категорията на качествените вина. Това е възможно благодарение на създадените собствени лозя през последните години и повсеместно внедрените модерни винификационни съоръжения.  Производството и продажбата на висококачествени вина е единствената дългосрочна стратегия, която НЛВК и нейните членове подкрепят.

Камарата няма данни към настоящия момент каква е тенденцията при продажбите и износа на български вина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.