1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Плодовете и зеленчуците ще продължат да поскъпват

Плодовете и зеленчуците ще продължат да поскъпват

На борсата в Първенец над 80% от стоките са вносни

Плодовете и зеленчуците ще продължат да поскъпват. Това предупреди директорът на борсата в Първенец Христо Панайотов, предаде радио Пловдив.

Kато основна причина за това той изтъкна продължаващите метежи в арабския свят, които заради завишените горива ще задълбочат кризата с цените на селскостопанската продукция.

Панайотов допълни, че на борсата стоките са над 80% вносни и вече почти няма българска продукция. Това се дължи на скъпите горива, торове и препарати, които правят родните плодове и зеленчуци буквално непродаваеми, коментира шефът на борсата в Първенец.

На тържището в Първенец категорично няма домати, краставици, пипер и други продукти, за които миналата седмица бе съобщено, че са открити, силно замърсени с отровни пестициди, увери още Христо Панайотов. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани 200 тона домати, краставици и пипер от Йордания.

Изявлението на Христо Панайотов е по повод стартиращите от днес проверки на БАБХ в магазини и тържища в региона за качеството на земеделските продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.