1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Площите в Средния Запад на САЩ са поскъпнали с 22%

Площите в Средния Запад на САЩ са поскъпнали с 22%

Подобен скок на цените в рамките на една година е имало през 2011 година

През 2021 година цените на селскостопанските площи в пет щата от Средния Запад в САЩ са се покачили с 22%, показват данни на банките в региона. В Айова, където се отглеждат най-много царевица и соя, нивите са поскъпнали с 30 на сто. Експертите очакват повишаването на цените да продължи и през настоящата година.
 
Подобен скок на цените в рамките на една година е имало през 2011, показва статистиката. Отговорни за последното покачване са редица фактори, като ниските лихви по кредите, големите субсидии във връзка с коронакризата, както и високите цени за произведените от фермерите продукти. Приходите от соя и царевица са се увеличили най-вече заради нарасналото търсене на международните пазари.
 
През миналата година стопаните в Илинойс, Индиана, Айова, Мичиган и Уисконсин прибраха по-големи реколти отколкото през 2020, въпреки сушата, налегнала част от Средния Запад. Данните на земеделското министерство показват, че добивите от царевица са се увеличи с 9,4% до рекордните 198 бушела на акър. Рекордни са добивите и от соята – 61 бушела, като ръстът е с 8 на сто. 
 
Стопаните са се възползвали и от по-високите цени за животинската продукция. През декември 2021 кланиците са плащали 14% повече за свине и 19 на сто повече за говеда. При млякото цената се е вдигнала с 19 %, а при яйцата с 86 на сто. 
 
До края на миналия месец стопаните в петте щата са получили субсидии заради коронакризата в размер на общо милиард и половина долара. Така нетните им приходи за миналата година са достигнали 24 милиарда, което е един от най-важните импулси за поскъпването на аграрните площи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.