1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По-евтина пшеница от новата реколта

По-евтина пшеница от новата реколта

С около 20% от преди година

Търговията с пшеницата от нова реколта /при нормални агрометеорологични условия/ по всяка вероятност ще стартира с цени в рамките на 230-280 лв./т, коментират наблюдатели на стоковите пазари. Тези цени са под миналогодишните, когато през юни се сключваха сделки за жито при 340 лв./т, през юли – за 240-300 лв./т, през август – при около 220 лв./тбез ДДС.

Очакванията за зърнената реколта за България и Европа са, че тя ще бъде нормална, за разлика от миналогодишната, когато беше от рекордните. В същото време обаче Русия и Украйна имат големи преходни запаси от зърно, които се очаква да продават в региона. Това ще повлияе на свалянето или задържането на цените въпреки сушата

В САЩ по тези причини и съответно с очакваната невисока зърнена реколта. до есента (при нормални климатични и пазарни условия) не се очаква вдигане на цените хлебната пшеница.

През изминалата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) имаше оферти за покупка и продажба на по 1000 т жито, но поради голямото разминаване на офертните цени /продава - 250 лв./т, купува – 200 лв./т/, до сделки не се стигна.

 

 

Етикети ССБ, пшеница, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.