1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По-ниско качество на гроздето в община Сухиндол

По-ниско качество на гроздето в община Сухиндол

Според прогнозите, стопаните ще отчетат добиви от около 1 тон

По-нисък ще е и добивът в сравнение с минали години. Според прогнозите, стопаните, които миналата година са отчели добиви от 1, 5 тона, тази година ще отчетат около 1 тон. А тези от производителите, чиито лозя са с високостеблена конструкция, тази година ще очакват добив от около 400- 500 кг, докато миналата година са събрали около 800 кг от декар.

Основната причина е голямото количество паднали валежи, както и градушката. Тези от гроздовете, които са били наранени от градушката, покафеняват и падат.  Не всички гроздови масиви са засегнати, част от тях са с по-малки, а други с по-големи последствия от градушката.

Гроздоберната кампания в община Сухиндол ще започне следващата седмица с брането на белите сортове. Първият сорт, който ще бъде реколтиран е "Мускат"-ът, а след това и "Шардоне" и "Совиньон блан". Гроздоберат при червените сортове гроздове ще започне октомври. „Все пак имаме известно време, показателите, които сега дават белите сортове, са обнадеждаващи, дано и за червените да има достатъчно слънце да узреят”, коментира Пламен Чернев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.