1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По Нова година килограм домати ще струва по 1,50 - 1,70 лв.

По Нова година килограм домати ще струва по 1,50 - 1,70 лв.

Любителите на киселото зеле да побързат да си купят и заредят каците и бидоните със зеленчука, посъветва председателят на Националния съюз на градинарите Ради Радев.

 

Любителите на киселото зеле да побързат да си купят и заредят каците и бидоните със зеленчука, посъветва председателят на Националния съюз на градинарите Ради Радев. В четвъртък метеоролозите очакват студ да скове страната и температурите да паднат до минус 18 градуса. В мразовитите дни на полето зелето трудно се сече и затова до кооперативните пазари ще стигнат по-малки количества, обясни Радев.

Кооперативните пазари в страната в момента са залети със зеле. 
   
Килограм зеле струва между 15 и 25 стотинки 
   
Най-хубавото кисело зеле обаче става от сорта "Кюсе", защото листата му са тънки и са най-подходящи за коледните постни сарми, обясни Радев. Най-подходящ за отглеждането му е Пазарджишкият регион.
   
Как да познаем хубавото зеле?
   
В България освен кюсето се отглеждат и различни сортове зеле, повечето от които са холандски хибриди. Те са с по-дебели листа и са по-устойчиви на ниските температури. Именно по тънките и крехки листа купувачите могат да различат кюсето от по-твърдите зелки, разясни Радев.

Пазарът на зеле в страната към момента е спокоен, но поради очакваното застудяване изведнъж цените на зелето могат да скочат.

До миналата събота продажбите на зеленчука в цялата страна бяха символични. Традиционните нагласи на българите са, че докато не падне първият сняг, не се слага зелето за Коледа, каза Радев. Той допълни, че туршията на по-предвидливите домакини вече е почти втасала. Потребителите трябва да знаят, че когато есента е топла, зелето се слага на два пъти - до края на октомври, а втората партида се зарежда до средата на ноември, припомни Радев. 
   
Китайското зеле
   
Китайското зеле е зеленчук, който е богат на минерали и витамини. По пазарите в страната той се предлага на цени между 1 лв и 1,50 за кг. Хората, които са го опитали, му остават верни и го предпочитат поради превъзходните му вкусови и хранителни качества, които са сравними с тези на марулята и зелето, взети заедно. Освен че китайското зеле е по-крехко от зелето и по-устойчиво от марулята, цената му е приемлива. Българите трябва да свикнат да обогатят трапезата си с различни видове зеленчуци, а не само да консумират сезонните, препоръча Радев. 
   
Доматите 
   
Последните градински домати по кооперативните пазари се предлагат на цени между 0,80 лв и 2 лв. за кг. Вече започна и зареждането с първите оранжерийни сортове, които са на цени между 1,80 лв и 2,20 лв за кг. През зимата цените на доматите ще бъдат почти наполовина по-ниски от юнските, когато давахме по три-четири лв. за кг "бутикови" екземпляри, каза председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, който е и шеф на стоковата борса в "Слатина" Александър Йоцов. Той обясни, че по Нова година ще купуваме вносни или оранжерийни домати по 1,50-1,70 лв. Това ще бъде и в рамките на очакваните средни европейски цени. 
   
Вносната продукция
   
В момента на борсите освен български домати се предлагат и гръцки, македонски, и турски. Търговците продават краставици от Гърция и Сирия. Ябълките са едва ли не от целия свят, включително и от Южноафриканската република. Екзотичните плодове манго, авокадо и папайа внасяме от Бразилия. Преработвателите пък са използвали праскови, сливи, кайсии от Турция, Гърция и Македония. В България никой не инвестира в закупуването на безкислородни камери, в които продукцията се съхранява месеци наред, коментира Ради Радев. Такава практиката е наложена в цял свят и продукцията не се оставя да залежи и изхвърли, защото трудът се уважава, каза още Ради Радев. Декември месец ще се състои кръгла маса, на която производители и преработватели ще дискутират причините, които доведоха до големия внос на продукция през годината./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.