1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По обяд в Париж и Чикаго само пшеницата е на зелено

По обяд в Париж и Чикаго само пшеницата е на зелено

Днес цените на петрола се движат нагоре

Вчера цените на пшеницата паднаха значително. И в четвъртък котировките на борсите в Чикаго и Париж останаха оцветени предимно в червено, като единственото изключение беше американската царевица. Поредното поевтиняване на пшеницата се дължи на големите продажби на краткосрочни позиции от страна на инвестиционните фондове, коментират анализаторите. Същото важи и за американската соя, която повлече със себе си и рапицата. При хлебното зърно за кратко имаше покачване на цените, причинено от слуха, че руска мина е потопила натоварен с пшеница кораб, идващ от Украйна. Скоро след това слухът беше опроверган и движението надолу продължи.
 
При днешната предборсова търговия в Чикаго от основните фючърси само пшеницата е на зелено. До обяд българско време декемврийските й фючърси са с плюс 1 цент до 554 и 50 за бушел, докато царевицата от същия контракт губи до 4 долара И 73 цента. Цената на овеса се покачва до 3 долара и 53, а януарският ориз се търгува за 15 долара и 11 цента за 50 килограма. 
 
Януарските фючърси на соята са на червено с 6 цента до 1354 и 25 за бушел, а цената на соевото масло от декемврийските доставки се покачва с 29 цента до 51 долара и 92 цента за фунт. Декемврийското соево брашно е надолу с долар и 80 до 465 долара за тон.
 
По обяд мартенските фючърси на пшеницата в Париж записват плюс 75 цента до 232 евро и 50 евроцента за тон, а мартенската царевица остава без промяна на 206 евро. Рапицата от февруарските доставки губи 3 евро и 75 евроцента до 434,75 за тон.
 
На селскостопанската борса в Ешборн за един тон обезмаслено сухо мляко от декемврийските доставки се искат 2750 евро, маслото с доставка през същия месец се предлага за 5550 евро за тон, а цената на 100 килограма априлски картофи за преработка е 28 евро.
 
Днес цените на петрола се движат нагоре. Към 12:30 часа българско време американският суров нефт добавя 71 цента до 73 долара и 61 цента за барел, а сортът Брент се продава за 78 долара и 4 цента, отчитайки плюс 62 цента. По обяд природният газ на нидерландската виртуална борса TTF струва 45,54 евро за мегаватчас, което е минус 31 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.