1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По света на стоковите борси цените падат

По света на стоковите борси цените падат

На ССБ - също

На големите стокови борси както в Европа, така и в САЩ цените на зърното паднаха през тази седмица средно с 6-8%. На Софийската стокова борса сделки за зърно през последните дни няма, като продължават да са валидни офертите за хлебна пшеница и пивоварен ечемик от миналата седмица.

Котировките - преизчислени в лева - на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 234 лв./т (спад от 19 лв./т за седмица) и 265 лв./т (спад от 21 лв./т за седмица). Цената на зърното в Чикаго също върви надолу, като вече е: за жито – 206 долара/т (спад от 13 долара/т за седмица), за царевица – 159 долара/т (спад от 15 долара/т за седмица).

Към средата на юни (спрямо началото) цените на международните борси на основните маслодайните култури и олиото от тях също бележат низходящ тренд от по няколко процента. На борсата в Будапеща маслодайният слънчоглед за седмица поевтиня с 16 лв./т до 514 лв./т, докато при суровото олио в Ротердам поевтиняването е по-голямо – с близо 8% за седмица, до 870 долара/т. В Лондон, през последните дни, макар и само с 9 евро/т, се понижи цената и на захарта и сега е 428 евро/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.