1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По-високите цени на храната, цигарите и алкохола напомпват инфлацията

По-високите цени на храната, цигарите и алкохола напомпват инфлацията

Сред рекордьорите за март е маргаринът - 7% поскъпване за един месец

 

Въпреки прогнозите на правителството, че цените на основните стоки ще се успокоят, животът в България продължава да поскъпва. Инфлацията през март спрямо февруари е 0.8%, отчете вчера Националният статистически институт (НСИ). От началото на годината поскъпването вече е 3.4%, а според сметките на правителството за цялата година инфлацията трябва да е 6.9%. Ако сравняваме март 2008 с март 2007 г., цените са се вдигнали с 14.2%, като за храните скокът е още по-драстичен - 24%.
Сред рекордьорите за март е маргаринът - 7% поскъпване за един месец. Причината е, че в доста домакинства той замества скъпото олио. Цените на захарта и захарните изделия са се повишил с 3.4% спрямо февруари. Поскъпването бе прогнозирано още в края на миналата година, когато нашите заводи започнаха да внасят суровина. Данните на НСИ показват, че търговците са започнали да се готвят за Великден още от март - яйцата са поскъпнали с 1.8%. Цената на зелето, предимно внос от Турция, е по-висока с 14%. Поскъпнали са още пиперът - с 15.6, пресните и замразените плодове - с 8.8, морковите - с 6.5, бобът - с 6.1, олиото - с 4.8 %. Повечето зеленчуци са поевтинели.
В общата месечна инфлация чувствителна тежест имат по-високите цени на цигарите и алкохола. Именно през март масово на пазара започнаха да се появяват цигарите, в чиято цена е включен новият по-висок акциз.

 

 

 

 

AGRO.BG



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.