1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Подписват на 5 април новия стандарт за хляба

Подписват на 5 април новия стандарт за хляба

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите

На 5 април трябва да бъде подписан новият стандарт за качество на хляба. Той ще засяга трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа. Това съобщи директорът на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, цитиран от Дарик радио. По думите му цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Хлябът по стандарт за качество ще се прави само от брашно, мая, вода и сол, обясни д-р Кулински. "По стандарт хлябът сме го разписали да е в един доста тесни рамки, като сме се стремили максимално да се доближаваме в рецептурата, доколкото е възможно, до старите, някои от които и сега действащи стандарти. Имам предвид българският държавен стандарт, макар че този хляб няма да е точно хлябът тип български държавен стандарт по много причини. Основно ще се слага брашно, мая, вода и сол. Има години, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо, тогава ще позволим да се влагат няколко вещества, но те са от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт, тоест в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно", коментира още той.

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.