1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Покачването на цените на хляба и на олиото, вследствие на пазарната ситуация

Покачването на цените на хляба и на олиото, вследствие на пазарната ситуация

Снимка:

Пазарът вече е твърде конкурентен

Покачването на цените на хляба и на олиото е вследствие на пазарната ситуация, отражение на повишението на цените на суровините. Това заяви Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и горите към Народното събрание, предаде Агенция „Фокус”.

По думите й - пазарът вече е твърде конкурентен, има много оператори и в производството на хляб, и в производството и преработката на слънчоглед в олио.

Трудно ми е да си представя, че би могло да има такова споразумение между толкова много и то конкурентни оператори в даден сектор. Без да имаме конкретна информация, всеки коментар би бил неточен, второ манипулируем от гледна точка на това от какви данни изхождаме. Колкото по-конкурентен е един пазар, толкова натискът цените да са по-ниски, е по-голям. В този смисъл за мен би било неразбираемо да имаме покачване на цените над нормалното, коментира депутатът.

Десислава Танева допълни, че за всеки район има специфични разлики.

Секторът е раздържавен, той е частен от много време, имаме много регистрирани оператори и за производство на хляб, и за производство на други продукти, които се получават от зърна. Един производител, за да направи добър пазар, добра, силна марка, трябва да произведе качествен продукт и да го продава на поносима и приемлива цена за потребителя.

В този смисъл от пазарна гледна точка ми е трудно да кажа, че някой ще си позволи при този конкурентен пазар да покачи цените повече от нормалното или необходимото, за да оцелее на пазара, каза Десислава Танева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.