1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша и Украйна с напредък по въпроса за зърното

Полша и Украйна с напредък по въпроса за зърното

Това съобщиха премиерите на Полша и Украйна след посещение на Денис Шмигал във Варшава

Постигнат е известен напредък при преговорите във връзка с исканията на фермери от редица европейски страни, които настояват за ограничаване на евтиния внос на украински храни. Това съобщиха премиерите на Полша и Украйна след посещение на Денис Шмигал във Варшава.
 
Шмигал разговаря с полския си колега Доналд Туск в опит да се намерят начини за успокояване на фермерското недоволство, което доведе до протести, придружени с насилие, и блокади на гранични пунктове между двете страни. Лидерите  на двете страни посочиха, че по време на преговорите са били направени някои предложения, но е нужна още работа. Ако Европейският съюз продължи с налагането на предложеното мито от 50%  за вноса на храни от Русия и Беларус, това ще е от помощ за стопаните. Туск заяви, че Полша и Украйна се приближават до постигане на споразумение. 
 
По думите на полския премиер това се отнася до количеството продукти, което може да влиза в Полша. "След като веднъж го определим, сме близо до това да гарантираме, че транзитът не изкривява полския пазар", допълни той. Според Туск е договорено, че решенията, приложени относно зърното в Румъния и България, евентуално биха могли да се въведат и в Полша. 
 
Полският министър-председател намекна, че неговата страна, член на НАТО и съсед на Украйна, може да поиска квоти за вноса. Той също така предложи да се увеличи украинския износ за нуждаещите се страни извън Европа.
Денис Шмигал от своя страна заяви, че Украйна се е съгласила на определени ограничения, без обаче да ги уточни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.