1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша иска 1 млрд. евро от ЕС за транзитните коридори

Полша иска 1 млрд. евро от ЕС за транзитните коридори

Половината сума ще бъде вложена в разширяването на терминалите за големи камиони по три гранични пункта с Украйна

Близо 1 милиард евро смята да инвестира Полша в разширяването на капацитета на транзитните коридори за износа на аграрни продукти от Украйна. Варшава е представила своя план пред Европейската комисия с искането Брюксел да отпусне необходимите средства.
 
Половината сума ще бъде вложена в разширяването на терминалите за големи камиони по три гранични пункта с Украйна, както и за железопътната инфраструктура в Пшемисл. Другите 500 милиона евро е предвидено да бъдат инвестирани в модернизирането на железопътните пропускателни пунктове на границата между двете страни, изграждането на карго терминали и развитието на инфраструктурата за контрол на превоза на товари на границата.
 
Според постоянния представител на Полша в Европейския съюз Анджей Садош през следващите 18 месеца Варшава иска да увеличи транзита на украинско зърно за трети страни и най-вече за Африка. Затова Полша настоява Европейската комисия да участва с финансиране, за да може страната му и в бъдеще да подкрепя мерките, насочени към подобряване на функционирането на коридорите на солидарност. 
 
В същото време полската държава продължава да брани интересите на своите производители.  В средата на миналата седмица  правителството за пореден път декларира, че смята да удължи и след 15 септември забраната за внос на украински селскостопански продукти. Засега Брюксел не дава ясен отговор по това искане. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.