1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша субсидира експорта на зърно със 122 евро/тон

Полша субсидира експорта на зърно със 122 евро/тон

Сумата е почти два пъти по-голяма от тази, влязла в сила на 1 декември миналата година

Нови усилия за преодоляване на проблема със прекомерните запаси от зърно в страната предприема полското правителство. На първо място са мерки за подобряването на експортните, логистичните и транспортни капацитети, а освен това се увеличават субсидиите за фермерите, което ще им позволи по-бързо да изпразнят складовете си и да освободят място за новата реколта.
 
По данни на земеделския министър Роберт Телус от средата на май Варшава дотира износа на пшеница с около 660 евро на хектар, което се равнява на близо 122 евро на тон. Сумата е почти два пъти по-голяма от тази, влязла в сила на 1 декември миналата година.
 
Телус посочва също така, че са променени условията за получаване на субсидиите. Така в бъдеще дотации ще се дават за първите 300 хектара на всяко стопанство, независимо от общата му площ. Същото важи и за субсидиите, отпускани за закупуване на торове. С тези средства министерството иска да стимулира фермерите да продават своята продукция, въпреки че световните цени продължават да падат. Към момента стопаните са продали около 40 процента от складовите си наличности, а в силозите все още има над 2 милиона тона.
 
За да подкрепи селскостопанските производители полският парламент наскоро одобри и закон, който предвижда връщането на фермерите на акциза за използваните в аграрния сектор горива, който е в размер на 44 евроцента на литър. Финансова подкрепа ще има и за изграждането на силози и други складови съоръжения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.