1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша търси нови пазари след руското ембарго

Полша търси нови пазари след руското ембарго

Износът на полски храни за Русия спада до 30 милиона месечно през настоящата година

Полша е била най-големият износител на ябълки в света през 2014 г. Това се дължи предимно на търсенето в Русия. За Федерацията са изнесени 55% от продукцията. След ембаргото обаче производителите в страната са загубили 50% от доходите си. 

Полското правителство полага усилия за компенсиране на земеделските стопани. То е изкупило около 15% от ябълките, изнасяни преди това за Русия. Част от плодовете са предоставени за благотворителност по схеми на ЕС. След въвеждането на ембаргото, стойността на износа на полски храни за Русия спада до 30 милиона месечно през настоящата година. Полски експерти отбелязват, че част от ябълките се изнасят контрабандно за Русия. Официално те са предназначени за Беларус и Сърбия, но след това се реекспортират за руския пазар. Големите губещи от тези сделки са полските производители и руските потребители, които заплащат по-високи цени за плодовете. 

Ембаргото е насърчило полските земеделски стопани да търсят нови, по-малко рискови пазари като Азия и Африка. Благодарение на междуправителствени споразумения, полските фермери вече могат да продават говеждо месо в Япония и Украйна и ябълки в Канада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.