1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пороите вдигнаха цената на зарзавата

Пороите вдигнаха цената на зарзавата

В края на месеца ще има домати по 20 ст., прогнозират търговци

 

Пороите, които заляха половин България в края на седмицата, удавиха и мераците на хората да си затворят зимнина в буркани. Зарзаватът рязко поевтиня заради горещините в първите дни на август, но след обилните дъждове търговците в столицата побързаха отново да вдигнат цените. Така доматът струва средно около левче, толкова е и пиперът, а корнишоните са 60-70 ст. Цената на зеленчуците играе като скалата на термометрите коментира пенсионерка на Женския пазар, която бе дошла да си напазарува продукти за лютеница. "Във вторник имаше домати по 30 ст., сега най-евтините са 50. Ще чакам цените отново да паднат", допълни тя. Преди няколко дни доматите се продаваха за 50 ст. на борсата, което е нормално, коментираха търговците.

В цялата страна бе отчетен чувствителен спад в цените като във Варна намалението стигна до 30 на сто, по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). В момента обаче цената на едро се вдигна до 1,10 лв. за килограм. Увеличението е неоснователно, защото реколтата е добра и има много въпреки дъждовете, заяви Иринка Желева, търговец на стоковата борса "Слатина - Булгарплод". Според нея високите цени се поддържат изкуствено от големите производители и оранжериите. Те продават стоката за левче, а търговците трябва да си сложат още 30-40 ст. горница, за да си избият транспортните разходи.

Дребните производители обаче продават килограма за 40-60 ст. Спекулативните цени няма да се задържат дълго, прогнозират търговци. Зеленчукът зрее бързо заради горещините. Влагата и резките промени на времето пък докараха болести. За да спасят реколтата, производителите гледат да я продадат навреме, за да не се развали. Затова са принудени да свалят цените. Повечето от тях нямат договори с големите фабрики за преработка и за това излизат на пазара сами. Логично е цените ни да са по-ниски от тези на големите играчи с много оранжерии, обясниха зеленчукопроизводители от Монтана.

В края на август доматите ще паднат до 20 ст. и тогава започва сезонът на бурканите, обясниха от стоковата борса.

Доматите за преработка ще започнат да зреят до седмица. Тези цени, които са на пазара, са за масова консумация, коментира търговският директор на "Филикон" Илия Кардашимов. Той не се ангажира с прогноза дали ще има вариране на цените на доматите за преработка. Фабриката има сключени договори директно с производителите и цената вече е договорена./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.