Хлябът в Свищов поскъпна с 10 ст. Увеличението е най-голямо за белия - 10 ст., за типовия е с 5 ст. Само преди месец хлябът в града поевтиня до 30 ст. Производители коментират, че хлебарският бизнес е оставен на произвола на съдбата. Дъмпинговите цени на пришълците в бранша унищожават свищовските производители. За кратко дошлите от Велико Търново и Павликени са успели да се наложат в Свищов с по-ниските цени. Причина за увеличението на цената на хляба е и драстичното поскъпване на брашното, което е свързано с количеството и качеството на пшеницата. Само 15% от тазгодишната пшеница е с добри хлебопекарни качества, но тя държи и твърде високи цени от 250 лв. за тон без ДДС. В момента брашното струва 430 - 450 лв./тон с ДДС, но се очаква поскъпване до края на годината с 30 - 40 лв. "Очаква се цената на хляба да премине психологическата граница от 1 лев за килограм и оттам докъде ще стигне, никой не може да предположи." Това каза пред журналисти Асен Нацков, управител на хлебозавод. Той е уверен, че с влизането на България в ЕС от пазара ще отпаднат хората от сенчестия бизнес, защото оцеляването на хлебопроизводството е свързано с постоянни инвестиции, а не само извличане на печалби, заобикаляйки данъчните задължения.