1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Потребители искат по-нисък ДДС за плодове и зеленчуци

Потребители искат по-нисък ДДС за плодове и зеленчуци

Бъдещите коалиционни партньори в германското правителство да намалят данък добавена стойност. За това призовават потребителски организации в страната.
В момента ДДС за храните в Германия е 7%, за разлика от повечето други стоки и услуги, при които се начислява нормалната ставка от 19 на сто. През второто полугодие на 2020-та правителството свали ставките, за да стимулира потреблението и да даде глътка въздух както на клиентите, така и на бизнеса. Тогава данъкът за храните падна на 5%.
 
На този фон потребителските организации призовават бъдещия кабинет да промени данъчната си политика по отношение на селското стопанство и хранителната промишленост.
"Трябва да се храним по-здравословно, а селското стопанство трябва да намали вредните си емисии", се казва в техния призив
За да се стимулира консумацията на растителни продукти, които по-малко замърсяват околната среда, техният ДДС трябва да падне отново до 5%.
 
По отношение на животновъдството организациите настояват субсидии да получават само фермери, които инвестират в благото на животните. За целта плащанията към стопаните да се обвържат с мониторинг на състоянието на техните животни. 
Потребителските организации настояват и за по-строги правила при рекламите на храни, насочени към децата и юношите. Наложително е да се наблегне на стратегията за по-малко сол, мазнини и захар, за да не се стига до затлъстяване и други заболявания при подрастващите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.