1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Потребителите очакват подобрение на икономическата систуация у нас

Потребителите очакват подобрение на икономическата систуация у нас

Това показват данните ан анекта сред тях през април, направена от Националния статистически институт

Очакванията на потребителите за икономическата истуация в страната през следващите 12 месеца е за известно подобрение. Това показват данните ан анекта сред тях през април, направена от Националния статистически институт.

В същото време общата оценка за изминалите 12 месеца се влошава спрямо мнението, изразено в предишната анкета.

През април общият показател на доверие на потребителите се покачва с 2.3 пункта спрямо януарското му равнище, като при населението в селата увеличението е по-голямо - с 2.5 пункта за разлика от градовете, където покачването е с 2 пункта, сочат още данните.

В същото време финансовото състояние на домакинствата в селата през последните 12 месеца се влошава с 4.1 пункта, докато това на тези в градовете се подобрява с 0.8 пункта. И двете групи са оптимисти за финансовото си състояние през следващата година.

През април потребителите са на мнение, че цените продължават да се покачват през последните 12 месеца, но с по-слабо темпо в сравнение с оценката в анкетата, дадена през януари.

Участниците в нея също посочват, че не очакват значително увеличение на инфлацията през следващите 12 месеца. Същата е оценката им и за безработицата в страната.

По-голямата част от потребителите оценяват като неблагоприятна през април икономическата ситуация за спестяване. Делът на хората с подобно мнение обаче намалява спрямо януари, посочват от НСИ.

Последната анкета показва и влошаване на общата оценка за настоящата ситуация да се правят разходи за стоки за дълготрайна употреба, резервирани са намеренията за подобни покупки и през следващите 12 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.