1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повечето плодове и зеленчуци поевтиняват през януари

Повечето плодове и зеленчуци поевтиняват през януари

Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година

През първия месец на годината пазарът на хранителни стоки остава спокоен, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Наблюдават се минимални отклоненията на цените спрямо предходния месец декември в рамките на  ± 5%.

От комисията отчитат спад на месечна база на захарта (1.8%), олиото (1.6%), млечните произведения (в диапазона 1.2 – 5.3%) и месните произведения (в диапазона 1- 5%). Леко движение нагоре през януари спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е с около 1%. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с 1 ст./бр. (5%).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 48%, яйцата – 40% и рибата - 26%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 - 10%. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през м. януари 2012 техните стойности са с около 7 – 10% по-ниски. Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през втората половина на 2011 г.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, са характерни за този сезон на годината. Оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 – 16%, а цената на оранжерийните домати е с 3.7% по-висока спрямо декември. През януари се наблюдава спад на цената на картофите – 6.5% и на зрелия чесън с 1.2%.

Поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите, ябълките и мандарините, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 – 4%. Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 20 - 40%. Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици – средно с около 19%, а цената на мандарините е без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.