1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишава се общият показател на доверие на потребителите през октомври, сочи статистиката

Повишава се общият показател на доверие на потребителите през октомври, сочи статистиката

Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца

През октомври 2010 г. общият показател на доверие на потребителите се повишава с 3.0 пункта спрямо юлското си равнище, което се дължи както на повишаване на доверието сред населението в градовете (с 1.9 пункта), така и сред населението в селата (с 5.6 пункта). Това сочат данни от проучване на Националния статистически институт (НСИ). Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната се подобрява (повишение на балансовия показател със 7.2 пункта) в резултат на изместване на мненията както на потребителите в градовете, така и на тези в селата към неутралните и умерено положителните оценки (увеличение на балансовите показатели съответно с 9.1 и 3.2 пункта). По-позитивни са и очакванията на населението в селата за следващите дванадесет месеца, докато населението в градовете почти запазва мнението си отпреди три месеца.

Потребителите считат, че и през последните дванадесет месеца потребителските цени са продължили да се повишават и то със значително темпо (повишение на балансовия показател с 13.2 пункта). Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца (увеличение на балансовия показател със 7.3 пункта). По отношение на безработицата преобладават предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите дванадесет месеца, но с по-умерено темпо.

Последната анкета отчита отново неблагоприятна, но в малко по-ниска степен, обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа и по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)”, както и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.