1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишава се цената на едро на захарта

Повишава се цената на едро на захарта

По области търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2,01 лв./кг до 2,28 лв./кг

През последната седмица е налице известно покачване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар – с 0,9% или 0,02 лв./кг. Възходящ тренд при движението на цената на захар се наблюдава в единадесет области, най-значително в Сливен и Ямбол (2,4%), и София (2,3%), съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

По области търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2,01 лв./кг до 2,28 лв./кг. За втора поредна седмица най-високи стойности са регистрирани в област Враца, а след увеличението с 0,03 лв./кг през последния период - и в Ловеч. Традиционно за последните няколко седмици в Плевен захарта на едро е най-евтина. През настоящата седмица понижение на стойностите е отчетено в областите Пловдив и Разград (1,4%), Бургас и Монтана (0,9%) и Стара Загора (0,5%).

В преобладаващата част от страната търговията на дребно със захар през седмицата се стабилизира, както при в големите супермаркети (ГТВ), така и в останалата търговска мрежа (ДТО).

Цената на дребно на захар в ГТВ се движи в диапазона 2,17 лв./кг – 2,47 лв./кг, като най-високи са стойностите във Варна, а най-ниски – в Пазарджик. Най-значително увеличение (0,16 лв./кг) е регистрирано в Перник и Кърджали, съответно със 7,4% и 7,3%.

При търговията на дребно в ДТО предлагането на захар варира от 2,23 лв./кг (област Пазарджик) до 2,50 лв./кг (области Велико Търново, Ловеч и Плевен). Възходящо изменение е регистрирано в пет области (Кърджали, Перник, Силистра, Търговище и Хасково), като най-голям ръст е отчетен в Перник (4,3% или 0,10 лв./кг).

Тенденцията за по-ниски цени в големите вериги се запазва – в повечето области захарта се предлага на по-ниски цени в ГТВ, спрямо ДТО. Изключение са областите Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Монтана, Разград, Русе и Силистра, където цените на захарта в другите магазини са по-ниски от тези, в големите супермаркети.

За втора поредна седмица най-значителна разлика между цените в ГТВ и в ДТО се наблюдава в Шумен – 0,23 лв./кг.

Маржът между цената на едро и цената на дребно при ДТО е по-голям спрямо този при ГТВ. Най-малкото отклонение между цените на едро и цените на дребно в ДТО отново е в Смолян (0,01 лв./кг), а в ГТВ - в Хасково (0,05 лв./кг). Най-голям марж се регистрира в Плевен (ДТО - 0,49 лв./кг и ГТВ - 0,44 лв./кг).

Справката е обобщена и анализирана от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на земеделието и храните, в съответствие с решенията на експертната Работна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, създадена с РМС № 136/10 март 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.