1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишава се цената на слънчогледа

Повишава се цената на слънчогледа

Данните сочат, че приблизителните добиви у нас тази година ще бъдат около 1,2 млн. тона

Има вероятност тази година добивите от слънчоглед да са по-големи от миналогодишните. През 2009 г. от един декар със слънчоглед средно са произведени 165 кг, а през тази  могат  да достигнат 185 кг среден добив. Това заяви Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Това лято средно 60-62 ст. за кг е била първоначалната изкупна цена за слънчогледа в страната. След навлизането в периода на по-масовото му прибиране изкупната цена е паднала на 55 ст. Но тъй като има търсене, цената пак тръгва нагоре и в момента реалните пазарни цени са около 58-59 ст. за килограм слънчоглед.

Данните сочат, че приблизителните добиви от слънчогледа у нас тази година ще бъдат около 1,2 млн. тона. Вътрешното потребление обикновено е 300-400 хил. тона, а около 900 хил. тона слънчоглед ще се продават на външния пазар.

По думите на Христов средният добив на дадена култура в България не определя цената й, тъй като зависи както от общия европейски, така и от световния пазар. Така например средният добив на пшеница тази година беше приблизително като миналогодишния, но цените на културата бяха двойно по-високи това лято.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.