1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишават цените на земята

Повишават цените на земята

Средно с 22 на сто се увеличават съществуващите в момента коефициенти за земите

 

Хората, които искат да купят или заменят свои земи за такива от държавния поземлен фонд ще трябва да се бръкнат за 33 на сто повече средства, ако държавата предлага такива имоти за замяна на физически и юридически лица. С толкова се увеличават и цените на земите в бившите стопански дворове, които могат да бъдат придобити от частни лица чрез покупка и замяна. Това е новото на пазара за земя след като държавата реши да актуализира цената на земеделските нивя с нова наредба. Така според изявления на експерти от Министерството на земеделието и горите се осигурява защита при сделките и обезщетенията.Целта на новата наредба е да се осигури максимална защита на държавните интереси при сделките.

С измененията се въвеждат и нови механизми за оценка. Средно с 22 на сто се увеличават съществуващите в момента коефициенти за земите. Въвеждат се и коефициенти за корекция цените на земите, намиращи се до автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа. Увеличават се от 10 до 15 процента в зависимост от класата на пътя.

Новостите засягат преди всичко онези земеделски земи в зависимост от месторазположението им, което по-скоро представлява интерес за промяна на предназначението им и развиването върху тях на друг вид дейности. Това са парцели до главни пътица, населени места, курорти и др. Целта на промените е да доближат оценките на земеделските земи до действителните пазарни цени на някои категории в по-скъпи региони. В райони със специфично производство - тютюн, картофи, билки и др. цената на нивите също се увеличава. Стремежът е повишаване стойността на маломерните парчета земя, които са в планински и полупланински райони./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.