1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишени такси за оценка на зърното

Повишени такси за оценка на зърното

 

Нови такси за извършване на полски инспекции с цел сертификация на посевния и посадъчния материал и лабораторни анализи, както и за издаване на разрешения на физически лица за извършване на полски инспекции е одобрило правителството. Тази такси ще се събират от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Например за изпитване на обикновена зимна пшеница в грамажно количество в един пункт за една година таксата ще бъде 138 лева, вместо досегашните 108 лв., за неполивна царевица таксата се увеличава от 96 на 123 лв.

Ще се пристъпи и към създаване на официален регистър на производители, заготвители и търговци на посадъчен материал в съответствие с практиката в страните от Европейския съюз. Той ще се води от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Промените предвиждат и одобряване на определени лаборатории за извършване анализи по определяне посевните качества на семената с цел сертификация и определяне здравното състояние на семената. По 52 лева ще бъде таксата за лабораторна оценка на семена от зърнено-житни култури с анализ на чистотата, абсолютната маса, кълняемостта и влагата, както и за семена от маслодайни и влакнодайни култури.

Таксите за издаване на разрешителни на физически и юридически лица за производство и подготовка на посевен и посадъчен материал ще бъдат съответно по 160 и 220 лева, се предвижда в новите тарифи./mont-press.com

AGRO.BG 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.