1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишено търсене на картофи отчитат в Смолянско

Повишено търсене на картофи отчитат в Смолянско

През последните години производството на картофи е намаляло неколкократно

Пазарът на картофи в Смолянско се раздвижва, а изкупните цени достигат до 50-60 ст. за килограм, съобщиха картофопроизводители и кметове от региона. Съдейки по повишеното търсене на картофи в края на есента, производителите в района очакват да се пласира цялата реколта, информира БТА.

В селските райони на областта пристигат търговци, изкупуващи картофи с оферти в границите от 40 до 60 ст./кг. Според производителите, повишеното търсене е в резултат на общ дефицит на картофи на европейския пазар поради неблагоприятните метеорологични условия.

От Асоциацията на картофопроизводителите посочват, че в страната се наблюдава изкупуване на картофи от румънски търговци.

Картофената реколта в Смолянско е относително добра, въпреки че през последните години производството на картофи е намаляло неколкократно, коментира Георги Качоров, картофопроизводител от асоциацията.

Засетите с картофи площи в община Доспат са намалели около три пъти през последните години заради липса на пазар на продукцията, посочва Бисер Чаушев, заместник-кмет на Доспат. Според него, повишеното търсене и завишение на изкупните цени през тази година е по-скоро част от стихийността на пазара и едва ли ще доведе до възстановяване на картофопроизводството в планинския район.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.