1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ПП Обединени земеделци: 50% от стоките в големите търговски вериги да са от български производители

ПП Обединени земеделци: 50% от стоките в големите търговски вериги да са от български производители

Днес е необходима нова ценова политика по цялата верига – от производството до реализацията на продукцията

50% от стоките в големите търговски вериги да бъдат от български производители предлагат Обединени земеделци. Това е начин да подкрепим родните фермери и бизнеса у нас, заяви председателят на партията Петя Ставрева на пресконференция в Пловдив. По думите й, съществува прекалено много спекула по веригата производител-преработвател-търговец за сметка на българските граждани.

Днес е необходима нова ценова политика по цялата верига – от производството до реализацията на продукцията. Тя трябва да е в интерес на производителите и потребителите, а не такава, която пълни джобовете на прекупвачите, смятат от Обединени земеделци.

Животновъдството у нас ще бъде ликвидирано, ако българските стопани не получат адекватна финансова подкрепа чрез европейски субсидии и национално финансиране. Така потребителят ще бъде принуден да консумира само сухи и кондензирани млека и вносни месни продукти, допълни Иван Стоилов, земеделски производител и съветник в община Родопи.                               

Като собственик на животновъдна ферма с 80 крави той изрази тревогите на колегите си в бранша за предстоящата тежка зима, предвид цената на фуража. В момента цената на литър мляко струва колкото килограм фураж, отбеляза Стоилов.
                                                                                                                                                                              От Обединени земеделци посочиха, че забавеното усвояване на средства от еврофондовете, включително и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСП), ще се отрази на финансовата рамка за България за следващия програмен период след 2014 г.                                                                                                           

Към момента реално разплатените средства са едва около 35% от бюджета на програмата, каза Петя Ставрева. Това изисква прилагането на нов механизъм за ускорено усвояване на парите по ПРСП, категорични са от Обединени земеделци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.