1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Правителството залага на 4% ръст в потреблението до 2014 г.

Правителството залага на 4% ръст в потреблението до 2014 г.

Промени се очакват и на пазара на труда

През следващите три години правителството прогнозира постоянен годишен ръст от 4% в потреблението на домакинствата, което трябва да се постигне с постепенно стопиране на безработицата и възстановяване на доверието в икономиката. След отбелязания спад в потреблението на домакинствата през 2009 г. и 2010 г., през тази година се очаква ръст от 3,1%.

Това е записано в актуализираната конвергентна програма на правителството за периода 2011 – 2014 г., която Министерството на финансите е изпратило на Европейската комисия в края на миналата седмица.

Промени се очакват и на пазара на труда. Въпреки че през януари 2011 г. регистрираната безработица се покачи спрямо края на предходната година до 9,8%, през февруари 2011 г. тя се задържа на същото равнище, а през март, за първи път от две години насам, беше отчетено намаление на показателя до 9,5 на сто.

От средата на м.г. статистиката отчете забавяне на годишния спад на заетостта в индустрията. Въпреки че през последните месеци се наблюдава ръст в икономическата активност в различни отрасли на промишлеността, на този етап той не е съпроводен с търсенето на нови работни места.

В периода 2012–2014 г. се очаква производителността на труда да продължи да нараства. Този процес се наблюдава от миналата година, когато беше отчетен над 6,5% ръст на този показател. Според анализатори заложените инвестиции в иновации и нови технологии ще допринесат за плавно увеличение на производителността на труда, показател, по който България значително изостава до момента. 

Програмата залага и умерено нарастване на заетостта и спад на безработицата до около 8,9% средно за 2014 г.

Анализаторите не са оптимисти по отношение ръста на средната работна заплата, което обясняват с високите нива на безработицата. Според тях в бъдеще средната заплата трябва да се определя от производителността на труда в различните сектори на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.