1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Представиха първите анализи на комисията за наблюдение на цените на храните

Представиха първите анализи на комисията за наблюдение на цените на храните

Цената на агнешкото и захарта расте, при брашното няма съществена промяна спрямо предходната седмица

Работна група, която наблюдава цените на хранителните продукти, представи първите данни за средните цени на някои основни групи храни. Наблюдението е извършено в периода 6 – 13 април, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Агнешко месо

Цените на едро на агнешко месо (цяло агне), в рамките на страната, се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг. Най-ниското ценово ниво е регистрирано в Кърджали, а най-високото – в Шумен.

Цената на едро расте спрямо предишната седмица в почти всички области, с изключение на Варна, където има незначителен спад (с 0,3%). В София цената на едро запазва нивото си от предходната седмица. Най-голямо увеличение на цените на едро на цяло агне се наблюдава в Шумен – с 44,7%, във Враца и Монтана - с 25%, а във Видин – с 19,9%. Поскъпването в останалите области е в рамките на 1,5-11,7%.

В магазинната мрежа на страната цяло агне се предлага на цена на дребно в границите от 11,25 до 14,90 лв./кг. Най-скъпо е агнешкото в Силистра, Разград, Ловеч, Търговище, а най-евтино - в Сливен, Кюстендил и Благоевград.

Цените на агнешкия бут и плешката, и на едро и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица в рамките на 0,8-26,1%.

Пилешко месо

Цените на едро на замразеното пилешко месо се движат в границите от 3,17 лв./кг до 4,40 лв./кг. В преобладаващата част от областите на страната се наблюдава леко покачване на цената на едро - от 0,3% в Пазарджик до 1,2% в Благоевград, в сравнение с предходната седмица.

Цените на дребно запазват нивата си от предходния период в по-голямата част от областите. Единствено в четири областни центрове – Благоевград, Кюстендил, Кърджали и Добрич се регистрира известно нарастване, най-съществено в Благоевград и Кюстендил (6%).

Прясно охладеното пилешко месо се търгува на едро в границите от 3,80 лв./кг до 4,80 лв./кг (минимална и максимална стойност), съответно в Търговище и Смолян. Наличната информация показва намаление единствено в София – с 3,2%.

Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв./кг - 5,59 лв./кг. Най-висока цена е регистрирана във Враца и Монтана, а най-ниска в Кърджали и Хасково.

Яйца

В повечето областни центрове цената на едро на яйцата се запазва на равнището от предходния период – за яйца, размер М (за разглеждания период цени на едро за размер L не са наблюдавани) нивото им е в диапазона 0,16 -0,20 лв./бр. Най-ниската цена е регистрирана в Ямбол, а най-високата - във Варна.

В две области се наблюдава нарастване – Плевен (+6,7%) и във Варна (+ 5,3%). Спрямо изминалата седмица само на борсите в Благоевград, Добрич и Смолян яйцата се търгуват на по-ниска цена (от -5,9% до -5,3%).

В сравнение с предходния период в повечето области нивото на цените на дребно в магазинната мрежа остават непроменени в границите 0,18 - 0,23 лв./бр. (размер М). Маржът между цената на едро и дребно е в рамките на 0,01 - 0,06 лв./бр., като най-значително отклонение се наблюдава във Велико Търново.

Цените на дребно на яйцата размер L за периода се движат в диапазона от 0,20 до 0,27 лв./бр.

Захар

Цената на едро на бяла кристална захар се движи в границите от 1,96 до 2,26 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Плевен, а най-високи - във Велико Търново. Спрямо предходния седмичен период се регистрира възходящ тренд при движението на цената на едро в преобладаващата част от областите (Добрич - 3,6%, Пловдив - 2,1%, Силистра - 2% и други).

Спад в цената на едро е отчетен в Плевен и Велико Търново с 0,02 лв./кг, Ямбол и София – 0,01 лв./кг.

Наблюдението на цената на дребно на захар през анализирания период показва стабилизиране на пазара на този продукт, като стойностите в повечето областни центрове остават непроменени. Захарта се търгува на дребно в диапазона от 2,15 лв./кг (област Силистра) до 2,50 лв./кг (област Бургас).

Най-голямо покачване през седмицата се наблюдава в областите Търговище (8,5%) и Сливен (3,4%), а понижение е отчетено при търговията на дребно със захар в Перник (3,1%) и Стара Загора (2,4%).

Като цяло, темпът на движение по веригата „цени на едро - цени на дребно” е нормален. Логично, нарастването на цените на дребно отразява ръста в цените на едро на захарта във всички области, където е регистрирано изменение.

Брашно

При движението на цените на едро на брашно тип „500” не се наблюдават резки колебания за страната.

Отчетените средни цени на едро по области варират в границите от 0,80 лв./кг до 1,16 лв./кг, съответно във Враца и в София. В сравнение с предходния период отклоненията са в диапазона от - 0,1 до + 2,3%. Минимално намаление на цените се наблюдава в Разград и Хасково (1%) и в Благоевград (0,9%). В седем области се отчита леко нарастване на цените – с около 1% (Бургас, Кърджали, Пазарджик, Силистра, Велико Търново, Ловеч и Плевен). Най-големият възходящ тренд от 2,3% на цената на едро на брашното е регистриран в два областни центъра - Добрич и Пловдив.

В повечето области средните цени на дребно на брашното остават без промяна спрямо предходната седмица. Предлагането в магазинната мрежа е в ценовия диапазон от 1,07 лв./кг до 1,30 лв./кг. Най-ниски стойности се отчитат в Разград, Русе и Силистра, а най-високи - в Благоевград и Пазарджик. В четири области е отчетено увеличение, по-чувствително в Стара Загора с 9%, Пловдив – с 6,2% и Пазарджик – с 6,1%.

Прави впечатление, че темпът на изменение при цените на дребно не следва този на цените на едро. В областите Хасково и Благоевград, макар и леко, понижението на цените на едро не рефлектира върху тези на дребно, които се запазват без промяна спрямо предходния период. От друга страна, без промяна на цените на едро в областите Смолян и Стара Загора, цените на дребно нарастват, съответно с 2% и 9%.

В Смолян се отчита най-големият марж между цената на едро и цената на дребно на брашното, съответно 0,82 лв./кг и 1,28 лв./кг. Най-малко отклонение между двете цени показват данните за София (0,08 лв./кг).

Олио

Най-ниска и най-висока цена на едро на рафинираното олио е регистрирана във Велико Търново и Добрич, съответно 2,65 лв./литър и 2,92 лв./литър. В по-голямата част от областните центрове се отчита намаление или запазване на цената на едро на равнището й от предходния наблюдаван период. Най-съществено цената на едро е понижена в Благоевград и Разград (с 1,4%). В шест области се наблюдава минимално нарастване, в рамките на 0,4 – 0,7% спрямо предходната седмица.

Цените на дребно през седмицата се движат в границите на 3,08–3,75 лв./литър. Най-високи стойности са отчетени в Благоевград и Кюстендил, а най-ниски - в Шумен. В повечето градове олиото е поевтиняло или цената се запазва на нивото от предходната седмица. Единствено в София, Плевен и Ловеч се наблюдава увеличение на цената на дребно, съответно с 6,0%, 3,1% и 3,1%.

Най-голямо отклонение от цената на едро за седмицата се регистрира при цената на дребно на рафинирано олио в София – 1 лв./литър. Добрич е областта с най-малък марж между двете цени (0,23 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.