1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Представят виното на Мондиал 2010 на „Винария”

Представят виното на Мондиал 2010 на „Винария”

Събитието е част от представянето на ЮАР като страна партньор на изложението

Виното, което ще се пие на световното първенство по футбол през лятото на 2010 г. в ЮАР, ще бъде представено на международната изложба „Винария“ информираха от Международния панаир в Пловдив. Презентацията на виното е част от представянето на Република Южна Африка като страна партньор на изложението, което ще се проведе от 14 до 17 март 2010 година. Това е първото участие на ЮАР със свои компании от областта на винопроизводството, което има 300-годишни традиции. Това стана ясно на среща между Нейно Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на ЮАР у нас Шийла Камерър и ръководството на Международен панаир Пловдив.

Традициите на винопроизводството в ЮАР са наследени от френските хугеноти. В момента отрасълът заема 3-то място в експорта на ЮАР. Страната се нарежда на 9-то място по производство на вино в света с над 1 милион декара лозя, 10 милиона хектолитра вино годишно и 300 хиляди души ангажирани в този отрасъл. Продукцията се търси в цял свят заради изключителното качество на приемливи цени.

„Има български компании, които внасят южноафрикански вина и те със сигурност ще участват във „Винария“ съобщи Шийла Камерър. - А освен това ще пристигнат още много други южноафрикански фирми,  които за първи път ще се представят на българския пазар.“ 38 млн.долара е годишният стокооборот между двете държави, като търговският баланс за ЮАР е положителен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.