1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Премиерът смята да спре субсидиите на производителите на храни, ако до петък цените не паднат

Премиерът смята да спре субсидиите на производителите на храни, ако до петък цените не паднат

Снимка:

Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание

Премиерът смята да спре субсидиите на производителите на храни, ако до петък цените не паднат. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. Идеята на Борисов е в петък да направи тур по магазините, за да провери лично цената на яйцата. Плановете му са да инспектира малък, среден и голям магазин в компанията на няколко министри.

Преди ден от пресслужбата на земеделското министерство съобщиха, че производителите на хляб, яйца и месо са заявили пред заместниците на Найденов, че няма нито една причина за спекулативно вдигане на цените преди празниците. В деня на обиколката из търговската мрежа трябва да е готов и анализът за поскъпването на храните, който бе поръчан от премиера.

В момента яйцата се продават между 30 и 50 стотинки, което е с около 10 стотинки повече в сравнение с миналия месец.

От стенограмата става ясно, че срещата с производителите и заместниците на Найденов е наредена лично от Борисов.

„Ще им кажете така: 50 милиона от парите на данъкоплатците отидоха да подпомогнат техния бизнес. В момента вие дискутирате с нас да бъдат увеличени тези пари за следващите години. Ако „благодарността“ е да вдигнат на хората цената на яйцата, точно за Великден, за най-светлия ни празник, ако това е благодарност да вдигнат цената на агнешкото за Великден, няма да се съглася с тези промени”, задава посоката на разговор с браншовите организации премиерът.

Борисов казва, че ако до обиколката си в търговската мрежа яйцата не са станали по-евтини, ще забрани министрите да внасят каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. „В деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя ли, че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема”, заявява премиерът.

Според Борисов, не може цените на важни за трапезата на българина продукти да се вдигат преди празниците.

„Същото ще кажете и на рибарите за Никулден като дойде. Даваме пари за зеленчукопроизводство, слагаме пари, от парите на държавата, от парите на хората с ясното съзнание, че очакваме реванш пак за тези потребители по време на годината. Това на практика е дотация. Ние дотираме този сектор. Тези пари можем да ги дадем в друг сектор. Можем да кажем – вместо да дадем един милиард и сто-двеста милиона в сектор „Земеделие“, решаваме и ще ги дадем в икономиката, защото, очакваме необходимият ефект. Ние вземаме за първи път от 22 години решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизвоството и на другия ден, както се казва, за благодарност – цена на яйцето 50 стотинки от 29 стотинки. Е, защо го направихме тогава?”, гневи си Борисов.

Премиерът заявява, че "християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети”.Според него „това е честно национално производство".

От обясненията на премиера стана ясно, че по време на обиколката си по магазините ще бъде придружен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и министрите на икономиката Трайчо Трайков и на земеделието Мирослав Найденов.

Последният втора седмица води „тежка битка” по намаляване на цените на хранителните продукти особено на яйцата, които скочиха драстично след спирането на полския внос, който в последствие бе пуснат

От стенограмата става ясно, че Найденов благодари на премиера, че ще присъства на проверката и се съгласява напълно с думите му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.