1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2011 г. земеделската земя ще поскъпне

През 2011 г. земеделската земя ще поскъпне

Средната цена за покупко-продажба на декар в България в момента се движи между 250 и 320 лв.

Земеделската земя ще поскъпне с 10 – 15 % догодина. Такива са очакванията на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), информира Агенция "Фокус". Председателят на Управителния съвет на асоциацията Борислав Петков обясни, че цената на земеделската земя е функция на определени елементи, основният от който е доходността, която се получава под формата на рента от нея.

Средната цена за покупко-продажба на декар в България в момента се движи между 250 и 320 лв., в зависимост от рентата, която се получава при закупуването на земята. Рентите в Добруджа обаче се движат между 40 до 60 лв. на дка. Затова там земята се продава между 450 и 600 лв. на дка.

През тази година броят на сделките за земеделска земя е около 160 000 – 170 000 лв. През пазара тази година са минали около 1,1 млн. дка – данните са за ноември. Така се наблюдава увеличението спрямо миналата година със 7-8 %. „Т.е. връщаме се на нивата през 2008 г. Достигнатите тази година нива са тези от преди кризата”, коментира той.

Според Борислав Петков, може да се отчете сериозно намаление на пустеещите земи. Намалението със 17-18 %, което означава, че се увеличават обработваемите земеделски площи. Причината са субсидиите, които се изплащат от Европейския съюз за земята, която се обработва.

Според Петков, в реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2013 г. земята ще бъде основен и атрактивен актив – както по отношение на търговията, така и по отношение на нейното ползване.

Ще поскъпва все повече добре управляваната и комасирана земя, защото доходът от нея ще е по-голям. „Няма как парцел от 3 дка да поскъпне, ако не се управлява добре”, каза той.

БАСЗЗ предвижда догодина да осъществи пет комасационни проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.