Наблюдения на Националния статистически институт
През юли 2009 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: хляб „Добруджа”- с 1.2%, брашно и други зърнени продукти - с 0.7%, ориз - с 0.1%, макаронени изделия - с 0.4%, свинско месо - с 0.6%, птиче месо - с 1.8%, кайма - с 0.3%, риба и рибни продукти - с 1.0%, пресни млека - с 0.1%, кашкавал - с 2.1%, пипер-всички видове - с 23.3%, домати - с 19.2%, краставици - с 11.9%, зеле - със 7.2%, моркови - с 10.7%, зрял чесън - с 6.5%, зрял боб - с 1.4%, картофи - с 9.9%, праскови и кайсии - с 34.4%, дини и пъпеши - с 9.1%, грозде - с 2.1%, захар - с 0.9%, кафе-всички видове - с 0.3%, плодови, зеленчукови сокове и нектари - с 0.2% и някои други.
През месеца са се увеличили цените на: сладкарски изделия - с 0.3%, месо от едър рогат добитък - с 0.5%, кисели млека - с 0.5%, яйца - с 0.8%, млечни масла - с 0.1%, маргарин - с 0.2%, растителни масла - с 1.1%, зрял лук - със 7.1%, цитрусови и южни плодове - със 7.4%, гъби - с 3.6%, ябълки - с 1.8%, захарни и шоколадови изделия - с 0.2%, минерална вода - с 0.6%, високоалкохолни спиртни напитки - с 0.1%, бира - с 0.3% и други.