1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,26 лв./кг

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,26 лв./кг

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно за поредна седмица е регистриран в Плевен

През анализирания седмичен период на пазара на бялата кристална захар не се наблюдават значителни изменения на средните цени на едро и на дребно за страната.

Отчетените в по-голямата част от областите леки ценови колебания при търговията със захар на едро не се отразяват съществено върху средните стойности за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,26 лв./кг, като бележи леко понижение (с 0,4%) спрямо предходния седмичен период. По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,12 лв./кг до 2,40 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Добрич, а най-високи – в Ловеч и Разград. По-сериозни изменения на цените на едро по области не са регистрирани, като отклоненията са в рамките от -2,6% (Силистра) до +2,7% (Сливен).

Ситуацията на пазара със захар на дребно остава също без сериозна промяна. При търговията на дребно със захар в големите търговски вериги (ГТВ), за втора поредна седмица средната цена за страната остава непроменена – 2,38 лв./кг, като по области са регистрираните леки разнопосочни ценови изменения  (от -2,1% до +2,2%). В големите супермаркети захарта се предлага в ценовите граници от 2,26 лв./кг (Добрич) до 2,53 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Най-значително понижение се регистрира в Кюстендил – с 2,1%, а увеличение – в Благоевград – с 2,2%. 

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на захар за страната отбелязва минимално понижение – с 0,01 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовия интервал от 2,33 лв./кг до 2,65 лв./кг, съответно в Бургас и Шумен. Ценови изменения спрямо предходната седмица се наблюдават в пет области. По-сериозни отклонения на цените на захар се регистрират на територията на Югозападния район и по-специално в областите Благоевград и Кюстендил, където е налице поскъпване на продукта с по 6,3%. В другите три области ценовите колебания са незначителни. 

В преобладаващата част от областните центрове захарта продължава да се предлага на по-високи цени в малките магазини спрямо тези в големите вериги. Средно за страната, цените в ДТО са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. По области, най-значителна разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,24 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно за поредна седмица е регистриран в Плевен (0,37 лв./кг в ГТВ и 0,39 лв./кг в ДТО).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.