1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изтеклата седмица не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо

През изтеклата седмица не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо

Предлагането на борсите в страната е в широк диапазон - от 2,90 лв./кг до 4,45 лв./кг

През изтеклата седмица не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо (замразено и охладено) в страната. За наблюдавания период предлагането на замразено пилешко месо на борсите в страната е в широк диапазон - от 2,90 лв./кг до 4,45 лв./кг, като най-ниска цена на едро е отчетена в Монтана, а най-висока в Ловеч.

Спрямо предходния период в по-голямата част от областните центрове е регистрирано намаление на цените на едро - от 0,2% в Стара Загора и Ловеч до 4,4% в Хасково. Увеличение от 0,3% до 4,7% се наблюдава в шест области, като най-значително то е в Разград. В три области цените остават непроменени. В резултат от разнопосочното изменение на цените в отделните области, средната цена за страната се е увеличила незначително спрямо предходната седмица (с 0,01 лв./кг) до 3,76 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) на повечето области цените на замразеното пиле запазват нивата си от предходния период. В пет областни центрове се отчита поевтиняване от 1,2% (Перник) до 6,5% (Шумен), което води до незначително намаление на средната цена за страната в ГТВ (с 0,02 лв./кг или 0,5%) до 4,30 лв./кг.

За поредна седмица в почти цялата страна в другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пилешко се запазват непроменени спрямо предходната и остават в границите от 3,98 лв./кг (Търговище) до 4,90 лв./кг (Ловеч).

Незначително изменение се наблюдава едва в три области, като в две от тях - София и Шумен, замразеното пилешко месо поевтинява, съответно с 0,05 лв./кг и 0,15 лв./кг, а единствено в Перник - поскъпва (с 0,02 лв./кг). Средно за страната цената на дребно в малките магазини е 4,31 лв./кг, като бележи несъществено намаление (с 0,01 лв./кг или 0,2%) в сравнение с предходната седмица. За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пилешко месо в ДТО е с 0,01 лв./кг по-висока от тази в ГТВ.

Най-голям марж между цената на едро и цената на дребно е отчетен в ГТВ в Монтана (1,54 лв./кг или 53%), а в ДТО в Плевен (1,53 лв./кг или 47%), като в двете области са отчетени едни от най-ниските нива на цените на едро, но сравнително високи цени на дребно.

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пилешко месо по области остават в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,58 лв./кг, съответно в Търговище и Бургас. В повечето области цените поддържат нивата си от предходния период. В пет области е отчетено понижение на цената, като най-съществено е то в Благоевград (0,14 лв./кг или 3,1%). Само в складовете на едро в Габрово и Перник се наблюдава леко поскъпване на охладеното пиле с по 0,05 лв./кг или 1,1%.

За поредна седмица в големите търговски вериги (ГТВ) в по-голямата част от областите цените на дребно на охладеното пилешко месо се запазват непроменени. Ценовите нива остават в диапазона от 4,34 лв./кг (Перник) до 5,49 лв./кг (Бургас). Изменение на стойностите спрямо миналата седмица се наблюдава само в четири области - понижение във Варна (с 4%) и Шумен (с 2,7%), нарастване в София (с 10%) и Пазарджик (с 2,1%).
Средно за страната, цената на дребно в ГТВ за периода е с 0,14 лв./кг или 2,7% по-ниска от тази в ДТО. Най-голяма е разликата в магазинната мрежа на Шумен - 0,78 лв./кг.

В малките търговски обекти на повечето области цените на дребно на охладеното пилешко са на нивата от предходната седмица, като варират от 4,80 до 5,45 лв./кг. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Ямбол, а най-скъпо - в Ловеч. През седмицата поскъпване е отчетено в три области - по-съществено в Шумен - с 0,20 лв./кг (или с 4,0%) и във Варна и Пловдив - с 0,05 лв./кг (с 1,0%). В София, за разлика от увеличението с 10% на цените в ГТВ, средната цена в по-малките магазини бележи намаление с 0,05 лв./кг или 1,0%.

За поредна седмица в големите вериги в Търговище се наблюдава най-голям марж между цената на едро и цената на дребно (1,25 лв./кг ), а най-малка е разликата между двете цени във Варна (0,12 лв./кг). В ГТВ в Перник и Шумен охладеното пиле се предлага на по-ниска цена на дребно от тази на едро.

При ДТО, отново маржът между цените на едро и дребно е най-значителен в Кюстендил (1,32 лв./кг), а най-малък - в Бургас и Сливен (0,25 лв./кг).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.