1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През март цените на соята и рапицата са едни от най-стабилните

През март цените на соята и рапицата са едни от най-стабилните

Анализаторите очакват тази тенденция да продължи

С един ден закъснение световните борси реагираха на тримесечния доклад на американското земеделско министерство. Във вторник пшеницата и царевицата, особено в Щатите, загубиха значителни суми, въпреки прогнозата от Вашингтон. Анализаторите прогнозират, че тази година площите с тези култури ще са по-малки. В сряда, 1 април, обаче нещата се наредиха по очакванията и всички фючърси поскъпнаха.

На борсата в Чикаго пшеницата почти успя да възвърне позициите си от началото на седмицата. Майският контракт добави 16,75 цента до 528,50 цента за бушел. В същото време еврото леко поскъпна и се търгуваше за долар и 8. Така цената на пшеницата в евро е 179,60 за тон.

В Париж при същата култура беше отчетена печалба от 3 евро и 25 цента до 190 евро и 75 за тон. При около 20 хиляди сделки бяха продадени почти 1 милион тона от старата реколта.

За разлика от вторник, когато имаше действителни сделки с премиум-пшеница, макар и нищожно малки, то в сряда такива нямаше. Въпреки това цената й се повиши с близо -- 7 евро до 193 евро за тон.

На Чикагския паркет царевицата навакса само една трета от загубите от предния ден и поскъпна само с 5 цента и половина до 381,75 цента за бушел или 139 евро и 2 цента за тон. На европейския паркет покачването беше  минимално – само с половин евро до 164,25 за тон.

В Съединените щати соята за пореден ден върви нагоре и отново се доближава до 10-те долара. В сряда тя затвори борсовата сесия на 9 долара и 89 за бушел или скок със 16 цента и половина. В евро това прави 336,36 за тон.

В Европа рапицата не успя съвсем да се възползва от възхода на соята. Майският фючърс натрупа само 1 евро и 25 до 368 евро и 25 цента за тон.

Впечатление прави, че през март месец, цените на соята и рапицата са едни от най-стабилните, като при тях не се наблюдават резки колебания. Анализаторите очакват тази тенденция да продължи.

Повече подробности за борсовата търговия гледайте всеки ден в предаването Борсова информация с Данаил Андреев по телевизя Агро ТВ, както и в интернет портала www.agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.