1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През последната седмица се отчита понижение на цената на захарта на едро

През последната седмица се отчита понижение на цената на захарта на едро

Средната цена на едро на яйца, размер М, бележи намаление от 6,5% спрямо миналата седмицата

През последната седмица се отчита известно понижение на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар - с 0,5%. В десет области захарта е поевтиняла, най-чувствително във Велико Търново (1,3%), Плевен и Пловдив (1%), съобщиха от МЗХ.

По области предлагането на едро на захар се движи в ценовите граници от 1,99 лв./кг до 2,29 лв./кг, съответно в Плевен и във Враца. Минимално поскъпване на захарта, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./кг се регистрира в Благоевград, Монтана, Пазарджик, София и Стара Загора.

Предлагането на захар на дребно в ГТВ остава без промяна спрямо предходната седмица и се движи в ценовия диапазон от 2,17 лв./кг (Пазарджик) до 2,47 лв./кг (Варна). По-значителни изменения, в сравнение с предишния наблюдаван период, се наблюдават във Благоевград (+2,1%) и в Добрич (-2%).

В сравнение с предходната седмица, във всички области на страната цената на едро на цяло агне остава непроменена. Единствено в Шумен е регистрирано 4,5%-но намаление. По области, цените на едро на цяло агне се движат в диапазона от 8,40 лв./кг в Шумен до 13,15 лв./кг в Ловеч.

В големите търговски вериги (ГТВ), цените на дребно на агнешкото месо (цяло агне) също запазват равнището си от предходната седмица. Отчетените средни цени по области са в границите от 8,60 лв./кг до 14,90 лв./кг, регистрирани съответно в Шумен, Силистра и Пазарджик.

Цените на дребно на цяло агне, в останалите търговски обекти (ДТО) се движат от 9,15 лв./кг до 14,90 лв./кг. По-евтино (с 1,6%) цялото агне се предлага единствено в Шумен.

Средната цена на едро на яйца, размер М, бележи намаление от 6,5% спрямо миналата седмицата, в резултат на низходящото движение на цените на борсите в по-голямата част от страната (0,01 – 0,02 лв./бр.) и запазването на нивата им за останалите области.

Най-ниска цена на едро се отчита във Велико Търново (0,12 лв./бр.), а най-скъпо яйцата се продават във Варна - 0,20 лв./бр., въпреки че през тази седмица те се предлагат с 0,01 лв./бр. по-евтино.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените се движат в диапазона 0,14 - 0,28 лв./бр., съответно в Шумен и в Разград. Като цяло цените на яйцата в големите хранителни вериги запазват нивата си от предходната седмица, с леко понижение в шест областни центрове.

В останалите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на яйца - размер М, се движат от 0,17 лв./бр. до 0,22 лв./бр. Единствено във Варна данните сочат нарастване с 0,02 лв./бр. По-евтино с 0,01 лв./бр. яйцата се предлагат в Благоевград, Кюстендил, Перник и Шумен.

Ситуацията при цените на яйцата, размер L, в големите супермаркети (ГТВ) не е по-различна – остават стабилни в по-голямата част от страната, с известни колебания в шест области – поевтиняване в рамките на 1 до 3 стотинки на брой в София, Перник, Видин и Шумен и поскъпване с 0,01 лв./бр. единствено в Силистра.

Както и през предходния период цените на яйцата, размер L в ДТО варират от 0,19 лв./бр. до 0,26 лв./бр. Изменение се наблюдава само в четири области, като само във Варна се отчита повишение от 0,01 лв./бр. За периода на наблюдение, средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната отбелязва намаление от 0,4% (0,01 лв./литър) спрямо предходната седмица.

Цените на едро по области се движат в границите от 2,56 лв./литър до 2,83 лв./литър, като най-ниски стойности са отчетени във Велико Търново и Пазарджик, а най-високи – във Варна.

Средната цена на дребно на рафинираното олио (3,08 лв./литър) в големите търговски вериги (ГТВ) е по-ниска с 0,04 лв./литър от предходната седмица. По области, цените варират от 2,70 лв./литър (Шумен) до 3,40 лв./литър (Варна) и като цяло остават стабилни, с тенденция към понижение в някои региони (от 1,9% до 6,6% в осем областни центрове). В две области (Благоевград и Кюстендил) рафинираното олио поскъпва с 1,7%.

През седмицата цените на замразеното пилешко месо на борсите в страната са в диапазона от 3,25 лв./кг до 4,50 лв./кг, съответно в Плевен и Разград. По области се отчитат се колебания от -1,7% (Пазарджик) до +1,4% (Ямбол).

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на замразените пилета запазват нивата си от предходния период. Намаление на средната цена е отчетено единствено във Варна (1,1%). Както и през предходната седмица в Плевен се наблюдава най-голям марж между цената на едро (3,25 лв./кг) и на дребно (4,55 лв./кг).

В другите търговски обекти (ДТО) в повечето райони на страната цените на дребно също остават стабилни. Намаление се отчита само в три области, най-значително в Габрово и Шумен (2,1%). Единствено в Перник замразеното пилешко месо се предлага с 3,6% по-скъпо от предходната седмица.

Като цяло, през седмицата в страната не се наблюдават съществени изменения на цените на едро на охладеното пилешко месо и са в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,66 лв./кг, съответно в Търговище и Варна. Само в три области цените регистрират леко понижение – Стара Загора (с 2,9%), София (с 0,7%) и Перник (с 0,3%).

В големите търговски вериги (ГТВ) на голяма част от областите охладеното пилешко месо се предлага на същите цени като предходната седмица. В седем областни центрове се отчита поевтиняване от 1% до 1,9%, а в други три – минимално увеличение на цените - София - 3,5%, Перник и Добрич – 0,1%.

В по-малките търговски обекти на цялата страна цените на дребно запазват нивата си от предходната седмица. Само в три области е регистрирано понижение на ценовите нива, като най-значително е намалението от 0,30 лв./кг в София. Във Варна и Шумен цените бележат леко повишение, съответно с 2% и 0,1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.