1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През януари цените отново са нагоре

През януари цените отново са нагоре

Заради голямото търсене, надвишаващо предлагането, цената на говеждото достигна нов рекорд

През януари индексът на храните, изготвян всеки месец от ФАО, е с пункт и половина над декемврийския, достигайки 135 единици. Покачването е продиктувано от по-високите цени на растителните масла и млечните продукти, които компенсират по-евтината захар.
 
На месечна база растителните масла отчитат плюс 4 %, като поскъпване има при всички продукти. Основната причина е по-високата цена на суровия петрол, а допълнителен стимул идва от очакванията за по-слаб износ на палмово масло от Индонезия. При соевото масло принос за покачването на индекса има големият внос в Индия, а рапичното масло се възползва от продължаващото слабо предлагане на световния пазар.
При млечните продукти индексът е с 2,5% по-висок в сравнение с декември. Това е петото поред месечно поскъпване, като най-голям скок е регистриран при нискомасленото мляко на прах и при маслото. Роля за по-високите цени играе и затрудненият транспорт в следствие на недостига от работна ръка, отбелязват от ФАО.
Зърнените култури остават почти без промяна. На фона на сушата в Южна Америка царевицата е с 4 % нагоре, но това се компенсира от поевтиняването на пшеницата, където се очакват големи реколти в Австралия и Аржентина.
 
Леко покачване е регистрирано при месото. Заради голямото търсене, надвишаващо предлагането, цената на говеждото достигна нов рекорд, но от друга страна се отчита спад на цените на агнешкото и птичето, при които предлагането е по-голямо от търсенето. 
 
Единственият по-сериозен спад е при захарта. През януари нейната цена е с 3% по-ниска от декемврийската, най-вече заради очакваните големи количества, произведени в Индия и Тайланд, както и заради падналите цени на етанола в Бразилия.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.