1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Президентът на САЩ наложи мита от 10 процента над допълнителен внос на китайски стоки

Президентът на САЩ наложи мита от 10 процента над допълнителен внос на китайски стоки

Снимка:

Американските компании ще имат известна отсрочка, за да пренасочат веригите си за снабдяване към алтернативни страни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 10 процента над допълнителен внос на китайски стоки за 200 милиарда долара от 24 септември, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Митата първоначално ще са 10 процента, но ще се увеличат до 25 процента до края на годината, което ще даде на американските компании известна отсрочка, за да пренасочат веригите си за снабдяване към алтернативни страни, съобщи висш правителствен служител.

В списъка с над 6000 вида китайски стоки, предложен от службата на търговския представител на САЩ, са включени широка гама електронни продукти, рутери, устройства, свързани с интернет, устройства за предаване и приемане на данни, изображения и глас, както и много други потребителски стоки - от мебели до чанти, прахосмукачки, строителни материали и морски деликатеси.

В декларация, с която обяви новите мита, Тръмп предупреди, че ако Китай предприеме ответни действия срещу американската индустрия или срещу фермерите, "ние незабавно ще въведем третата фаза, която е мита над допълнителен внос за 267 милиарда долара".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.