1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продадена е близо 60% от пшеницата, ожъната в Силистренска област

Продадена е близо 60% от пшеницата, ожъната в Силистренска област

Близо 100 кг жито от декар са загубите на зърнопроизводителите

Някои производители заради качеството на пшеницата и липсата на пари са продали зърното непосредствено след прибирането му от полето на по-ниска цена.

По-големите продажби обаче са осъществени на нива от 250-300 лв. за тон. Миналата година е продавано на по-ниски цени. Рано е да се каже дали това е добра цена, коментира Иван Ганев, председател на земеделските кооперации, цитиран от радио „Фокус”.

„Има стабилни производители на пшеница у нас, фермерски и земеделски стопанства, на основата на арендуване на земи се запасиха масивите, както и сеитбооборотът, затова пофакторно може да се оценява всичко онова, което се влага - оборотни средства за текущата кампания, инвестициите за модернизиране на базата. Един подобен анализ би дал по-точна рамка, в която да се урежда движението на цената според търсенето и предлагането”, заяви Иван Ганев.

Малко над 400 кг е средният добив от пшеница, достигнат от кооперациите в региона през тази година. Близо 100 кг жито от декар са загубите на зърнопроизводителите, основно заради дъждовното време.

Загуби има и по отношение на качеството. Хектолитърното тегло е показателно в това отношение, отбеляза Иван Ганев. Според него, ако при минали реколти е било 80-81, сега трудно достига до 70, само от него има 10% загуба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.