1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава поевтиняването на млечните продукти на международните пазари

Продължава поевтиняването на млечните продукти на международните пазари

Общият индекс падна с 3,5 процента

Продължава поевтиняването на млечните продукти на международните пазари. Тенденцията се запази и при поредната сесия на борсата в Нова Зеландия. Общият индекс падна с 3,5 процента.

Най-големи загуби отчитат маслото и дехидрираната млечна мазнина. Млечната мазнина поевтиня с 9,4 процента до 4577 долара за тон, а кравето масло загуби 9,6 на сто до 3637 долара за тон. Цената на пълномасленото мляко на прах падна с 1,8 процента до 2599 долара за тон, нискомасленото сухо мляко поевтиня с 1,5 на сто до 1965 долара за тон. Поскъпване имаше само при сиренето чедър, чийто индекс се покачи с 0,2 процента до 3252 долара за тон.

В началото на 2018 година цената на маслото беше 4501 долара, като до средата на годината продължи да расте, за да достигне с 5787 долара най-високото си ниво в края на юни. Оттогава маслото всеки месец върви надолу, като при последната сесия падна до най-ниската си цена за годината. Подобно е положението и при пълномасленото мляко на прах. Според пазарните анализатори поевтиняването на двата продукта се дължи на голямото предлагане в световен мащаб, като отговорност особено за сухото мляко носи Нова Зеландия, увеличила значително производството си през новата стопанска година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.