1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава тенденцията на постепенно покачване на цените на пилешкото месо

Продължава тенденцията на постепенно покачване на цените на пилешкото месо

Предлагането е в ценовия диапазон от 3,38 лв./кг (Добрич) до 5,00 лв./кг (Разград)

Като цяло, през периода 26 септември – 3 октомври 2012 г. продължава тенденцията на постепенно покачване на цените на пилешкото месо както на едро, така и на дребно. Единствено при цените на дребно на охладеното пиле, предлагано в големите търговски вериги, се отчита леко седмично понижение.

Пиле-замразено

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле отбелязва повишение с 1,9% спрямо предходната седмица до 4,10 лв./кг. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,38 лв./кг (Добрич) до 5,00 лв./кг (Разград). В преобладаваща част от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 8,6% в Хасково.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 1,7% спрямо предходната седмица до 4,67 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,29 лв./кг (Бургас) до 5,14 лв./кг (Перник и София). В големите супермаркети на областите Перник и София се отчитат значително по-високи цени спрямо предходния седмичен период - с по 1,05 лв./кг или 25,6%, което се обяснява с регистрираните промоционални цени през предходната седмица, а във Варна – леко поскъпване (с 1%). Леко седмично понижение на цените на продукта в големите супермаркети се наблюдава единствено в Габрово – с 1%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,42 лв./кг в Добрич (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). В Разград цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,66 лв./кг.

Средната за страната цена на дребно на замразеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), е 4,81 лв./кг, с 1,9% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 4,08 лв./кг (Силистра) до 5,63 лв./кг (Ловеч). В шест области се наблюдава увеличение на цените на замразените пилета в ДТО в рамките на 3,1 – 11,4%, най-значително в Кюстендил.

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,71 лв./кг, като най-голям марж е регистриран в Добрич (1,62 лв./кг). Както и при големите търговски вериги, изключение прави Разград, където цените в малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,90 лв./кг.

През тази седмица цените на замразеното пиле в малките търговски обекти са средно с около 3% по-високи от тези в големите супермаркети.

Пиле – прясно, охладено

През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,93 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходната седмица. По области, търговията е в ценовия диапазон от 4,10 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца). В Добрич и Шумен се отчита седмично поскъпване на продукта, съответно с 2,9% и 1,5%, а в Русе и Благоевград – поевтиняване съответно с 6,6% и 4%.

В сравнение с предходната седмица, средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги отбелязва понижение с 1,3% до 5,20 лв./кг. По области, цените варират от 4,87 лв./кг (Враца и Монтана) до 5,65 лв./кг (Кърджали). В седем от областите се наблюдава понижение на цените спрямо предходната седмица с между 4,7 и 9,3%, най-значително във Враца и Монтана (с 0,50 лв./кг). В същото време, в шест области е отчетено поскъпване на продукта в ГТВ от 0,6% в Бургас до 9,9% в Добрич.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,27 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,95 лв./кг в Търговище. Във Враца, Монтана, Пазарджик и Пловдив предлагането в големите супермаркети е на цени по-ниски от тези на едро.

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в ДТО нараства с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 5,46 лв./кг. По области, стойностите варират от 5,03 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 6,15 лв./кг (Благоевград). Седмични ценови изменения се наблюдават в четири области – увеличение в Добрич (с 3,9%) и Шумен (с 2,9%), а понижение - в Перник и София (с по 1%). 

Средно за страната, цената в ДТО е с 0,53 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата варира от 0,05 лв./кг в Добрич до 1,03 лв./кг в Ловеч. В Смолян цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,02 лв./кг. Цените  на охладеното пиле в ГТВ са средно с 4,8% по-ниски от тези в ДТО.

През м. септември 2012 г. продължи тенденцията от края на предходния месец на постепенно повишение на цените на пилешкото месо. В рамките на едномесечния период средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи ръст от 5,9%, а тази на охладеното пиле - с 10%. По-високите цени на едро рефлектират и върху пазара на дребно на пилешко месо, където също се отчита поскъпване.

В сравнение с нивата отпреди един месец, към края на м. септември 2012 г. средните цени на дребно за страната в големите търговски вериги нарастват с 3,8% за замразеното и с 5,1% за охладеното пиле, а тези в по-малките магазини – съответно с 8,3 и 6,6%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.