1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава XVII-тото Международно специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него”

Продължава XVII-тото Международно специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него”

Под егидата на МЗХ и с медийната подкрепа на Агрофорум и Agro.bg

Над 300 изложители участват в изложението, като представят селскостопанска техника и различни сортове семена, препарати за растителна защита, ветеринарно-медицински препарати, горива, масла, смазочни материали за селскостопанската техника.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов иска проверки освен за вноса на растителни продукти и на месни и млечни продукти. Това стана ясно по време на пресконференцията в Добрич, проведена в рамките на Международното специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него”. Министър д-р Найденов посочи също като проблем липсата на борси и тържища, на които да се предлагат лицензирани продукти. Именно липсата на регистрирано рибарско пристанище до момента затруднява кандидатстването по  Програмата за развитие на сектор „Рибарство”. Той информира още, че ще води разговори с областните управители и кметове по места,  за да се реши проблемът с регистрирането на рибарски пристанища.

Министър д-р Найденов съобщи, че по негово нареждане е започнала проверка от новия изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” на работата на бившето ръководство и очаква доклад за това през  следващата седмица. На следващото заседание на УС на ДФ „Земеделие” министърът ще поиска удължаване на срока на нисколихвените кредити, които са взели животновъдите. В момента те са в изключително тежък период и не могат да погасят лихвите по кредитите. До нова година се очаква да има функционираща Идентификационна система за животните, която да гарантира подпомагане на глава животно през 2010 година.

Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. ще бъде преструктурирана, с което ще се цели да бъде по-полезна на земеделските производители. Като пример министър д-р Найденов посочи, че по мярка „Млад фермер” е изчерпан финансовият ресурс, а същевременно по някои мерки няма никакъв интерес или не са стартирали. Именно за това след 1 януари 2010 г. Програмата ще се преструктурира и оптимизира, за да бъде по-ефективна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.