1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продавачи изчакват накъде ще тръгнат цените на зърното и слънчогледа

Продавачи изчакват накъде ще тръгнат цените на зърното и слънчогледа

У нас не се наблюдава увеличение на цената на пшеницата тази седмица, за разлика от Европа

През първата седмица на септември търговията на Софийска стокова борса (ССБ) като цяло не беше активна, като се имат предвид подадените брой оферти и сключени сделки.

Интересът към търговията със зърно, който през последните седмици беше засилен, сега е представен само от продължаващата да важи от миналата седмица оферта за покупка на 1000 т хлебна пшеница при цена 290-300 лв./т. Последната борсова сделка за пшеница (нова реколта) беше сключена в средата на август при цена от 260 лв./т, след което цената на зърното скочи до 300 лв./т. Продължава да важи и предложената отпреди три седмици оферта за продажба на бяло брашно „тип 500“ в чували при цена от 500 лв./т*, но купувачи няма.

На ССБ се търси и 1000 т маслодаен слънчоглед (нова реколта) при цена от 500-550 лв./т, но насрещни оферти няма, за разлика от миналата седмица, вероятно защото продавачите изчакват в каква посока ще тръгне пазарът, при положение че прогнозите са за много добра реколта от слънчоглед.

За разлика от миналата седмица, когато цената на пшеницата на международните борси се „успокои“ и дори на някои места се понижи с няколко процента, в началото на септември тя отново тръгна нагоре, макар и с малко. Според наблюдатели на международните пазари това в голяма степен се дължи на официалното заявление от руска страна, че мораториумат върху износа на пшеница по всяка вероятност няма да бъде отменен в края на годината, а ще продължи чак до октомври 2011 г.

Така към днешна дата цената (преизчислена в лева) на пшеницата на борсата в Будапеща е 357 лв./т, т.е. има повишение от близо 3% за седмица. В същото време, цената на фуражното зърно през последните дни леко пада и сега в Будапеща царевицата струва 314 лв./т, а ечемикът – 274 лв./т.

Международните борсови цени на слънчогледа и олиото през тази седмица практически не се промениха спрямо предишната и актуалните котировки на маслодайния слънчоглед в Будапеща са 661 лв./т, а на суровото олио в Ротердам – 1020 долара/т. Цената на захарта в Лондон за седмица се повиши с 22 долара/т до 592 долара/т.

Котировките на пшеницата и царевицата в Чикаго се повишиха с около 3% за седмица и към тази сутрин са съответно 250 долара и 171 долара/т. Средната цена към момента при износ на пшеница от пристанище на САЩ обаче е 290 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.