През 2009 г. румънците са консумирали средно по 70 килограма месо годишно на човек
Между 5 и 10% нарастват продажбите на месо и месни продукти в Румъния, отчитат търговците на дребно в северната ни съседка. Тенденцията е след като румънското правителство реши да намали ставката на ДДС за месото и месните продукти от 24% на 9%.
През 2009 г. румънците са консумирали средно по 70 килограма месо годишно на човек. През 2015 г. потреблението е спаднало до 58 кг. Последните резултати показват, че намалението на ДДС от 1 юни 2015 г. е допринесло за стимулиране на производството. Мярката е проектирана в сътрудничество с Асоциацията на румънския месопреработвателен сектор. Подобен ход е бил направен от Букурещ преди години в подкрепа на румънската хлебна индустрия. През септември 2013 г.правителството е намалило данъчната ставка от 24% на 9% за хляба и хлебните изделия. Това е довело до увеличаване на продажбите. Очаква се продажбите да нараснат през следващите шест месеца. Мярката ще позволи на индустрията да намали цените на месото и месните продукти. Тя е в подкрепа на намаляване на безработицата и води до допълнителни приходи за бюджета - намалената ставка ще генерира около 160 милиона евро приходи за държавния бюджет в резултат на нарасналите продажби.