1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продажбите на пшеница при исканите ниски цени от 125 - 130 лв/т са икономически неизгодни

Продажбите на пшеница при исканите ниски цени от 125 - 130 лв/т са икономически неизгодни

Интригата около стартовата цена на зърнената реколта за 2005 г. се задълбочи по време на 28-та редовна борсова сесия на Пловдивска стокова борса

 

Интригата около стартовата цена на зърнената реколта за 2005 г. се задълбочи по време на 28-та редовна борсова сесия на Пловдивска стокова борса, съобщиха от "Борсов наблюдател".

Пшеницата се предлага на цена от 160 лв/т без ДДС, а търсенето е на ниво 125 лв/т без ДДС. Въпреки противоречивите информации относно щетите, нанесени на пшеницата преди жътва, официалното становище е, че количествено реколтата ще се доближи до тази през 2004 год. През миналата година предлагането на хлебна пшеница е било на ниво 220 лв/т без ДДС, а търсенето - на ниво 160 лв/т без ДДС. Данните паказват, че нивото на предлагане през миналата година е било с 27 % по-високо спрямо сегашното.

От миналогодишната реколта обаче има все още излишъци, които вече са натрупали разходи по съхранение и продажбите при исканите ниски цени от 125 - 130 лв/т са икономически неизгодни за тях.

Не по-малко е и ценовото напрежение на пазара на пивоварния ечемик. Преди валежите котировките "продава" бяха на ниво 155 лв/т без ДДС, а в края на настоящата борсова сесия достигнаха 170 лв/т без ДДС. Царевицата се търси при ценова котировка от 145 лв/т без ДДС, като паметливи брокери припомнят, че през същия период на миналата година тя се е предлагала 50 % по-скъпо. При тази котировка липсва насрещно предлагане./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.