1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продукти, произведени преди 01.01.2007, ще се търгуват при специален режим

Продукти, произведени преди 01.01.2007, ще се търгуват при специален режим

 

На 08.11.2006 г. Постоянният ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните на ЕК одобри преходни мерки във ветеринарната област за България и Румъния, които имат технически характер и са идентични с мерките, приети в страните от предишната вълна на разширяване на ЕС. Това съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба. 

Тези мерки не засягат статута на предприятията, произвеждащи храни от животински произход, които след 01.01.2007 г. ще могат да търгуват свободно своята продукция в рамките на целия вътрешен пазар на ЕС от датата на присъединяване.

Решението се отнася единствено до статута на храните от животински произход, произведени в България и Румъния преди 01.01.2007 г. Тези храни ще могат да се продават на националния пазар до края на 2007 г. Изключение, както и в момента, правят предприятията, одобрени за износ в ЕС (те ще могат да движат храните, произведени преди присъединяването ни и на пазарите на останалите страни-членки).

Ограничението важи само за храните от животински произход, произведени преди 01.01.2007 г. и се налага поради факта, че към момента не сме въвели напълно вносно-износния режим на ЕС и като суровини в тези продукти могат да бъдат използвани продукти, неотговарящи на всички изисквания на ЕС. След 01.01.2007 г. режимът на ЕС по вноса и износа ще се прилага автоматично, като няма да има никакви ограничения и при търговията на храните, произведени след тази дата.

Предприятията, произвеждащи храни от животински произход, ще имат  еднакъв статут с останалите предприятия в страните-членки, уточняват от Националната ветеринарно-медицинска служба. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.