1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Проект предвижда водна кула на Женския пазар в София

Проект предвижда водна кула на Женския пазар в София

Тя ще е в участъка между ул. „Св. св. Кирил и Методий” и бул. „Тодор Александров”

Водна кула да има на Женския пазар в София предвижда проект, който се прави в момента, научи в. „Монитор”. Тя ще е в участъка между ул. „Св. св. Кирил и Методий” и бул. „Тодор Александров”.

„Ще се ремонтират пазарите „Красно село”, „Иван Вазов” и „Римската стена”, каза пред „Монитор” шефът на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев. Каква точно ще е бъдещата водна кула на Женския пазар, ще се решава тепърва. Засега е ясно, че тя ще е в участъка между ул. „Св. св. Кирил и Методий” и бул. „Т. Александров”, който се проектира. Там трябва да има пешеходна зона с кафенета и ресторанти.  Планирано е и изграждането на подземен паркинг. Все още не е уточнено колко коли ще побира той. Най-вероятно ремонтът на втората част на пазара ще се прави догодина. След като приключи проектирането, ще се избере фирма, която да направи преустройството на пазара. По предварителни данни обновяването само на втория етап от пазара ще струва между 4 и 5 млн. лв.

Първата част от тържището - от бул. „Сливница” до ул. „Св. св. Кирил и Методий” - беше ремонтирана миналата година. Там бяха сложени камери и сменени масите, покривите и плочките, беше обновена и административната сграда. Ремонтът на първата част глътна 850 000 лв. - половината от печалбата на „Пазари Възраждане” за 2010 г.

Въпреки че живеещите в района искаха Женският пазар да го няма, от общината са твърдо решени тържището да остане, но масите да са по-малко и то да има европейски вид. Навсякъде в Европа има такива пазари. "Трябва да има едно място, на което хората да могат да си купят всякакви плодове и зеленчуци и да се пазарят", смята Николай Стойнев.

Той обясни, че обновяването на пазара „Римската стена” е планирано за тази година, а „Иван Вазов” и „Красно село” ще останат за 2013 г. „През август ще започне ремонтът на тържището „Димитър Петков”, каза още Николай Стойнев. Обликът на пазара ще бъде сменен само за месец. Цветарите, които продават там, ще бъдат преместени на ново цветно тържище на пазара „Оряхово” в район „Надежда”. Сдружението на цветарите е поискало от кметството да има специални сергии за търговците на едро и на дребно, както и за производителите. Тази година трябва да бъде ремонтиран и пазарът за екзотични животни, разположен между бул. „Данаил Николаев” и театър „София”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.